15 June 2010

OuR ChIlDhOoD and TheIRs..

Mlm tadi kte menumpang duduk kt rumah eldest sis sementara sbb hubby balik lambat. Ade dinner for jantan2 opis katenye..so me xleh itut..("_). Dah la makan kt Shogun, Sunway...adei..xaci tol! Tempat feberet ku itu..

So mase kt rumah kakak tgk la si Along ngan Angah (doter 1st and 2nd kakak) bergaduh. On mende kecik je pun. Tapi yg interesting nya adalah 'pembakar' kepada pergaduhan tu adalah stress! Yg si Angah tu tgh stress kate adik2 yg lain bile kte tanye mereka. Angah tu baru 12 tahun tapi dh pandai stress. Stress sbb nk UPSR. Tapi kalo difikir2 mmg stress kot. Kte tgk siang malam dia blaja. Siang ke sekolah malam ke tuisyen. (mengalahkan mase kte blaja kt U ni ha..). Skolah budak2 ni plak mmg men'stress'kan jgk kot..name pun skolah integrasi. Blaja berbelas2 matapelajaran. Bahasa perantara mereka ade 3 (BM, BI, BA). Nk masuk skolah ni derang kene amek exam dan interbiu seawal umo 6 tahun! Kebolehan basic yg mesti ade adalah menulis, membace, mengira, dan mengaji. Katenye daripada hampir seribu yg memohon, kurang dari seratus yg mereka amek..so mmg cream of the cream la kot. And this Angah adalah scorer in her batch..always No 1!..Agak2 kte paham la nape dia stress manjang.. Pencapaian si Angah ni sering men'shadow'kan si kakak (Along) dan adik2 lain sbb sume pon dapat skolah yg same. Walaopun sbnrnye mereka sume mmg boleh tahan (lagi2 kalo nk cmpare dgn Mak Andak - aku la tu - derang ni). Yela..if my eldest sis tu xpenah dapat No2 sekali pon dlm idup..nikan pula anak2 nye yg dh dapat cantuman gen kakak dan abang ipar.

Bile kte pk2..uii..advance tol budak2 ni. Kte mase skolah dulu haram nak peduli exam! UPSR, PMR, even SPM berlalu dgn kte sesuke-suki xtudy pon..asek main dn tgk tv + berexperiment dgn adik-bradik lain. Cume sepanjang kami membesar, parents sogok dgn memacam jenis ensiklopedia (children, medical, electrical, sains..u name it! -but a few years back mak dh bakar sume sbb jadik sarang anai2). Furthermore, abang dapat hadiah mikroskop mase salah satu birthday dia..menjadikan kami sume ske wat eksperimen sendiri di rumah - abes kaki semut, nyamuk segala barang jadik bahan awetan..huhuhu. Abg plak penah skali hampir membakar rumah bile dia beli (secara haram tanpa pengetahuan mak) dapo minyak pam dn pasang di bilik. Kat situ mcm2 mende dia bakar dan cube ekstrak. Antara yg dapat adalah hablur sulfur..dapat dari mane? dari AIR KENCING dia!!! yikes! eleh..ngata abang sendiri plaks..kte ngan adik pon ape kurang? Last time me and adik no 6 bace eksiklopedia on simple elektrical (that time I was 10 yrs and adik 9 yrs old). Then kami berangan2 nk contact makhluk asing di angkasa (ni hasil gabungan bacaan ensiklopedia dan buku sci-fic yer..). So, kte dua keliling kampung carik bahan2 erelektrik terpakai. Pastu sambung wayar sane..sambung wayar sini (seb baik xmeletup tiang letrik memane!)..pastu dapat la bunyi ktok..ktok..kuar kt speaker. uii..bukan main sronok lagi kami! pastu berangan2 la dah antar kod morse ke makhluk asing..mcm2! Cite tu disinambungkan pula dgn kegiatan another 2 elder sis yg menkaji keganjilan di bumi, konon2 makhluk asing nk datang dh! ntah pape ntah! dan mcm2 lg la kisah2 kami mase childhood.

So, kalo dicomparekan..mmg berbeza btol zaman childhood kami ngan generasi selepas kami ni (anak2). Kami enjoy byk mase kecik..tapi bebudak skrg ni asek kene blajo je..sian btol! Tapi of course la mereka lagi advande kan? Cam si Angah tu, umo 2 setengah tahun dah menggodak PC. Mase dia umo 4 tahun dh godak internet. Ade skali tu nk pengsan my eldest sis bile terima email dr si Angah ni. Dia antar kad Barbie yg ade ucapan pade ummi dia. Ble di tanye, dia kate sorang kawan tabika bwk Barbie ke sekolah. Org lain dok main Barbie, dia xmain..tapi dia kutip kotak Barbie dn salin URL nyer..pastu balik bukak internet, jumpe kt Barbie pnyer website tu blh create kad dn sbgainye..tu yg dia antar ke ummi dia..aii budak2 ni..

Kalo bab beli buku la yg my eldest sis paling pening. Skali pegi kedai bertimbun buku anak2 dia pilih. Beli je trus bukak dan bace sambil jalan dan dlm kete. Sampai je rumah ade buku dh abes dibace..mula la merengek masing2 nk buku baru! Kalo stakat novel2 penyiasatan (BM dn BI) yg tebal satu 1/2 inci tu, xsampai sehari derang hadap. Sampai my sis kene buat rule baru - buku BM yg habis dibace harus ditranslatekan ke BI dalam Word..and vice versa. Then baru blh dapat buku baru..pandai my sis!

Ni baru kisah anak kakak sulong. Yg anak2 Abg Ngah dan Kak Eli (sis #3) pon boleh tahan. But I've to bersiap now. Today ade keje on viral infection for 3,6,9, and 12 hours. Tgh mlm baru balik.

p/s merindui zaman childhoodku..

2 comments:

Anonymous said...

"nikan pula anak2 nye yg dh dapat cantuman gen kakak dan abang ipar"..nak cakap dorng genius ker?

Hidayah Shafiruz said...

hmm..xde la genius kot. Sy cume memandang dr aspek genetics di mane bile berlaku silang kiasma semase percantuman benih, sister chromatids yg terbentuk dan tersusun membawa gen2 yg dipilih secara rawak tetapi biasenye didominasi oleh gen2 yg kuat. Gen kuat pada setiap manusia normalnya adalah gen2 yg baik. Jadi percantuman dn pemilihan gen anak2 memperlihatkan kebijaksanaan dan kekuasaan Allah S.W.T dalam meng'eliminate'kan gen2 kurang sihat pade parental genetics. Jadi secara teorinya setiap anak2/generasi berikutnya adlh lebih baik dr parents nyer (teori Mandel) (",).

Thanks for reading my post Ms/Mr Anonymous dearie (",). Should u have any doubt on my explaination, kindly put ur comment again. I'll do my best to answer it.