30 June 2010

Lame menyepi..

Salam ceria! Lame sungguh kte xbuat post. Agak bz dan penat sgt. For a patient with abnormal blood size like me, fatiqueness adalah perkara biase yg sering dilawan dgn motivasi pada akal. Tapi kalo dah terlampau sampai pening dan loya serta xlalu makan, motivasi Dr Fazilah Kamsah mahupun Fazilah Kamtumi pun xmampu meredakan fatiqueness ni. Plus, lately ni bebanan keje agak meningkat. Antara peningkatan bebanan keje yg significant adalah:

1) Berat Balqies meningkat dgn mendadak sejajar dgn bertambahnye kemanjaan dia yg asek mintak didukung. She's now almost 11 kg. Lebih berat dari kampit beras. Bayangkan setiap pagi sblm pegi keje kene urus dia. Sambil dukung naik turun tangga rumah..fuh! kdg2 smpai rase pening.

2) Sebahagian projekku dipilih untuk dibentangkan di luar negara. Supervisor nk pegi sabtu ni, so huru-hara menyiapkan bahagian2 tertentu dlm mase 2 minggu ni. Penah terpakse bekerja di lab sehingga 18 jam sehari selama 3 hari dalam mase seminggu. mmg xcukup rehat..

3) Smlm kene point untuk wakil my big bos (who is now 1 of the top people di MOSTI-so dia xboleh la bentang projek tu. Xaci gitu..) bentang projek geran dia and berusaha to get more money (if I'm not mistaken). Giles! Kte adelah manusia yg stage-afraid!. Cmne nk present dpn org2 penting Kementerian Sains??? waaa...nk menyamar jadik kerusi pade 12 dan 13 Julai ni boleh x?

4) Kte sedang bukak bisness..so mula2 ni mmg meletihkan la.

Dgn segala mcm bebanan keje tambahan ni, buat kte stress terlampau sket kengkadang which is soooo not gud for me. About 6 years back mase kte xpandai manage stress dan kene stress terlampau ni, badan kte developed asma! So selama 2 tahun kte berkepit dgn Vantolin inhaler setelah suatu pagi kte dikejarkan ke wad kecemasan selepas hampir 'biru'. I'm trying my very best tamo stress terlampau lagi. I dont want to get asma anymore..

p/s ble bz2 sgt sampai xsempat berblog walking..rindu kt blog2 yg sering jadik breakfast kte. Tapi ble sempat je, trus bukak dan bace sume yg termiss. But still xsempat nk bukak sume..aii..

24 June 2010

"tag : 20 things about me"

Tag ni diterima dr firahadifa, dibuat segera sbb xde post baru rini.

20 things about me:

1) Saye peminat warna pink..minat amat!

2) Seorg yg unpredictable..kengkadang cm baik (ala2 Perempuan Melayu Terakhir). Kengkadang cam Perempuan Melayu Terakhir Yang Lelaki nak Wat Jadik Bini..oh apekah??

3) Mase skolah penah sgt meminati Zamani SLAM sbb rambut panjang paras bahunya..

4) Suke main mekap2 (walopon xreti..so kengkadang hasilnya cam badut sarkas!)

5) Sgt suke menjaga rambut (lebih rela abis duit beli produk rambut berbanding produk facial).

6) Menggilai kasut (abes SPM dulu penah mintak kat mak nak keje jadik salesgirl kedai kasut..nasib baik x DIKASUTKAN oleh mak..huhuhu..)

7) Tidak begitu menggemari window sopping (berbanding hubby..terbalikkah kami??)

8) Jari tangan bolat2 (jeles kt orang jari runcing..huh..tak bersyukur btol!)

9) Setia pada perfume Ralph Lauren dan body spray Victoria Secret (Pure Seduction) serta body butter Victoria Secret (Blossoming Romance). Xgemar yg bau kuat cm Lancome.

10) I'm a mamarazzi dalam lab (ske menyibuk hal org - sungguh xbaik perangai itu! Ble nak TOBAT??)

11) Setiap saat rindu kat my little Balqies - xsabar nk jadik suri rumah je..

12) Saye xpandai bergaul dgn orang yg xrapat..tapi sedang membaiki kelemahan itu..

13) Dgn org xkenal saye mcm sgt PEMALU, tapi kalo dah kenal..TUHAN SAJE YG TAHU!

14) Ske menyanyi dlm toilet dan dlm kete mase driving - patut la slalu je jalan raye yg dilalui BANJIR! Mintak maap la pengguna jalan raye yg lain yek..dah nk hujan xleh watpe..

15) Setiap saat mengimpikan tubuh yg lansing cam Zhang Zi Lin..namun impian tu dok dlm hati je sementara mulot terus mengunyah laju cam pirana! - tak konsistan antara keinginan dan usaha jgn harap la nk berjaya..

16) Akan stress siket ble makan makanan yg tak sedap - kalo dpt makan yg sedap2 akan sgt gembira!

17) Sgt stress bile bilik dan sekeliling berselerak - tapi sejak ade anak dah pandai TUTUP MATA jer..

18) Kalut..abes SUME HURU-HARA!

19) Mahu anak 7 orang (tapi sgt takut proses BERSALIN..bagaimanakah???)

20) Saye GEMBIRA bile sume org gembira - saye menginginkan dunia yg penuh kegembiraan utk semua umat manusia - WHY SO SERIOUS? LET'S PUT A SMILE ON THAT FACE!!

Sape nk kene tag ni? Sape belum buat lagi?

1) Iza
2) Farhana
3) Shazli
4) Hana Fedora
5) Mrs. Amien
6) Yana Kenja
7) Ct
8) Fiq
9) Nazz@Purple
10) seperti biase .. ANDA YANG BACE POST ni..hik hik hik..

23 June 2010

Inilah sebuah kehidupan..

Baru tadi menyembang dgn sorang kawan ni, sementara menunggu mesin run experiment siap dlm lab. My fren ni bukan org Malaysia, dia student dr oversea. Xkesah la, malaysian atau x, yg nk dikongsi di sini adelah sebuah kehidupan berbeza corak..

Kawan kte, Mr X (bukan name sebenar) sedang menyiapkan PhD beliau. Dia penah berkahwin dn bercerai kemudiannya, sekrg dh bertunang lg dan akan berkahwin Mac depan. Amat jarang dia meluahkan isi hati pade sesiape (as far as i know), tp tadi mencurah2 isi hati dilambak pada kte. Katenye dia sgt risau sebab tunangnya akan dtg utk melihat real life dia sedang dia cume ade RM 600 dlm akaun bank. Ditambah dgn hutang sewa rumah tertunggak 3 bulan, hutang elektrik 5 bulan xbayar dn hampir dipotong, harus tanggung adik yg juga belajar di malaysia dan mcm2 lagi. Tambahnya, dia cume minum air paip je sehari2 selain makan roti dan keju sahaja demi menyimpan duit namun tetap tidak mencukupi. dapat kte bayangkan kesedihan dan kerisauan yg melanda mamat berkulit putih tersebut. dan panjang lagi la adu-dombanya tentang hidup..aii..kesian betul kte dengar. Kte bagi nasihat positif dan pelbagai cadangan untuk dia survive di negara aman makmur ni, namun tetap ade je halangan bgnya...kesian sungguh!

Setelah hampir 40 min bersembang, kte pon xtau dah nk tolong cmne. All i can do is just to be a good listener to him. Kte kembali ke meja study dn pikir betape nasib manusia boleh begitu berbeza. Lihat saje mereka2 dalam rancangan Bersamamu (kte xbrape gemar tgk rancangan ni..bukan ape, nanti xlarat nk menangis kesian- my heart is just too soft to see /heard people in trouble). Dlm keadaan sekarang, apela yg pucuk muda mcm kte ni mampu nk lakukan utk membantu sesapepun. Namun kte mmg ade plan dgn hubby, suatu plan ke arah menjadi pohon besar yg kukuh dan mampu meneduhkan ramai orang yg memerlukan teduhan. Namun plan ini bukan mudah dan mungkin hanya dicapai selepas 15 tahun lagi. Biarpun susah, namun perlu rasenye kte menunaikan tanggungjawab kemanusiaan kte selain menjaga keluarga, kawan2 dan orang2 terdekat. Kte bercita2 melangkah lebih jauh lagi bersama suami..sejauh mungkin agar kesah my foreign fren tadi, rancangan Bersamamu, dan Finding ANgel tinggal sejarah dan xpenah dikenal manusia..amin..

21 June 2010

Balqies dah pandai merajuk..

Aii..si kecik ni skrg dh pandai majuk. Maklumlah sejak last week kte lbh byk habiskan mase di lab. Even smlm pon balik rumah dekat pukul 2 pagi. Maaf la sayang, mama terpakse abiskan keje secepat mungkin..

Ade kurang dua minggu untuk kte siapkan satu lagi part penting dlm projek kte. 5 Julai nanti my supervisor akan bentangkan poster projek kte di San Fancisco. Alhamdulillah..harap2 semakin byk lah hasil penyelidikan tempatan akan diiktiraf di peringkat antarabangsa. Kalau selama ini hasil penyelidikan bidang biologi molekul di Malaysia dikatakan kelas kedua, namun sejak bebrape tahun kebelangan hasil penyelidikan saintis negara kita semakin mendapat perhatian dunia..moga berterusan lah hendaknye..

Jadi berbalik pade kisah Balqies, si kecik ni dah pandai merajuk. Bile nampak je mama dia balik tapi sibuk xpedulikan dia, mule lah dia duduk lipat kaki ke belakang pastu meleper atas lantai sambil pura2 menangis sedih..tapi air mate setitik pon xkluar! berlakon sungguh! Adei...nak gelak pon ade ble tgk si kecik ni meleper mcm katak pisang atas lantai (",). Tapi bile angkat peluk cium..terus tersengih2 cm kerang busok...aduhai anakku sorang ni...

Hi everi wan..ai em Qies..(",)

17 June 2010

Jawab soklan tag..

Sebenarnye dah lame dah kene tag from Ct ni (http://zuarcity.blogspot.com). Maaf la Ct kte lambat buat. So, here is the answer:

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder



2. Select the 8th photo in that folder.


3. Post that photo along with the story behind it



Gambar ni diambil di sebuah kedai fast food (xigt dah..) dalam Cheras Leisure Mall mase Balqies umo 5 bulan. Time tu ktrg pegi sane sopping baju2 PONEY sbb PONEY buat sales gilers2. Mmg murah! Seluar baju yg ade tag rege ISETAN RM86 dapat beli rege RM19 je. Baju budak2 pon dapat RM9, RM19...dan ade yg betul2 cumel balaupon xde la byk sgt pilihan..tapi boleh tahan la sales dia. So, lepas penat berebut baju2 ngan orang ramai..hee..MAKAN TIME!

4. Then challenge 8 blogging friends to do same.

1- Firahadifa
2- Notti Netti
3- Mummy Ayu
4- Suziey
5- Farhana
6- Momguess
7- Shazli
8- ANDA YG BACE post ni..ahaha..!

16 June 2010

1st Impression dan pemikiran positif jua negatif..

Hmm..aku bukanlah pakar psikologi untuk menghurai tajuk di atas. Cume ingin berkongsi pandangan ku setelah terbace suatu artikel ni. Artikel tersebut telah diceritakan dlm bahasa inggeris, namun memahami keterbatasan diri ini dlm berbahasa inggeris, baik ku ceritakan dlm bahasa malaysia saje..jika tidak nanti ntah ape aje merapunye..

Dlm artikel tersebut diceritakan tentang penulis yg sedang menaiki sebuah tren (di luar negara). Ketika tren berhenti di suatu station, masuklah seorang lelaki bersama berberape orang anak2 nye. Budak2 itu kelihatan sungguh tidak terkawal; menjerit2, melompat2, mengganggu penumpang2 lain dlm tren. Sedang si ayah cume memandang dan membiarkan saje. Kelihatan bebrape penumpang mulai marah dgn keadaan tersebut termasuklah penulis. Penulis terus meletakkan 1st impression nya tentang betapa si ayah sungguh tidak tahu ajar anak. Bila keadaan berlarutan, si penulis sudah tidak dpt bersabar dn menegur dgn berang kepada si ayah budak2 tersebut. Si ayah cume memandang penulis dn menjawab (diterjemahkan dlm BM, tapi lbh kurang cmni la maknenye): "maafkan saya. Tapi isteri sy baru saje meninggal di hospital. Sungguh saya tidak mampu berfikir apepun sekarang. Jika inilah keadaan saya, tak dpt saya bayangkan perasaan mereka (budak2 itu) yg baru kehilangan kasih sayang ibu yg amat mereka cintai...maka kerna itulah saya membiarkan mereka. mungkin itu lebih baik buat mereka pada waktu ini..". TERSENTAP penulis! terus lenyap perasaan marah berganti sayu dn simpati yg teramat.

Sejak terbace artikel ini, sering aku berfikir..kerna aku mmg tergolong dlm golongan yg selalu membuat andaian negatif terhadap suatu situasi. Dr sini aku belajar bahawa dunia dan dimensi catitan hidup setiap manusia tidak kan pernah sama. Jika berlaku suatu situasi, aku belajar untuk menimbang nya dr setiap sudut positif dan negatif. Mengenali setiap manusia tidak pernah same. Begitu juga dgn hasil tulisan...kerna tulisan tidak bernada, maka bila terbace tentang suatu hasil tulisan, mungkin perlu untuk kite pertimbangkan dari sudut positif dan tidak begitu cepat melatah melabel penulis sbg sombong, ego, atau riak sedangkan mungkin si penulis cume berniat berkongsi cerita (",) -- wallahua'lam.

Pintar, Genius, Bijaksana..???

Baru2 ni diriku didatangi suatu isu tentang student yg keliru atas pemerolehan keputusan yg cukup mantap dlm degree dn dia digolongkan sbg scorer yg hebat. Tak dpt ku pastikan apakah pandangan dia terhadap diri sendiri, namun kehebatan itu menjadikan dia ke arah menjadi perfectionist dlm setiap hal yg akhirnya memakan diri sendiri. Jika ada keje yg tak jadi, bgnya bagai dunia hampir kiamat. Suatu ketika mase kami bersembang, sengaja aku terbitkan isu ini sekadar utk meringankan beban pemikirannya. Setelah dia secara pjg lebarnye mengadu itu ini, aku senyum dn memberi pandangan bahawa setiap manusia harus menerima bhw tiada yg sempurna di dunia ini. Untuk memperbaiki kelemahan diri, ya, itu perlu. Namun untuk mengharap dan melakukan segalanya secara sempurna, itu bukan sifat manusia kerana hanya Allah S.W.T yg Maha Sempurna. Aku meneruskan bahawa berada di antara top student tidak bermakne dia akan di atas selama2nya. Perlu untuk dia tahu dn bersedia untuk hari2 di mana roda akan berpusing laju mengheret dia ke bawah amat..kerna itulah lumrahnya hidup..

Memiliki kepintaran tinggi dan genius mungkin adalah hadiah dr Yg Maha Penyayang untuk segelintir umat manusia terpilih. Namun menurut hematku, itu bukan lah jaminan hidup yang terbaik. Dari pemerhatianku terhadap alam sekeliling, aku menyimpulkan bahawa bijaksana mengatasi kepentingan score IQ yg tertera di atas kepingan sijil. Sungguh, bijaksana tidak bisa dinilai melalui kehadiran degree, master, phd, hatta gelaran prof sekalipun! Bijaksana mungkin terlihatkan dari aspek pengurusan hidup seseorang, mengetepikan langsung status IQ nya kerana bijaksana mencangkupi IQ, EQ, dan segala bagai teori psikologi itu. Malah seorang saintis terbaik dunia mungkin belum mampu memiliki kebijaksaan...maka akhirnya hidupnya terumbang-ambing di gelojak samudera kehidupan...begitu la metaforanya.. kerana diri ini adalah makhlus cukup seni tanpa sebarang kemampuan apa pun jika tidak kerna rahmat dan kasih sayang Ar-Rahman. Maka kataku pada adik tersebut "kejar lah bijaksana kerna dgnnya barulah 'pintar' boleh ditangani dgn baik dan tidak membawa kemudaratan - wallahua'lam".

--->Pandai je sendiri cakap sedangkan seringkali aku juga alpa terhadap arus duniawi serba indah, namun harus aku mengingatkan diri sendiri SELALU akan kerdil nya diri tanpa pimpinan kasih dan rahmatNya..<---

15 June 2010

OuR ChIlDhOoD and TheIRs..

Mlm tadi kte menumpang duduk kt rumah eldest sis sementara sbb hubby balik lambat. Ade dinner for jantan2 opis katenye..so me xleh itut..("_). Dah la makan kt Shogun, Sunway...adei..xaci tol! Tempat feberet ku itu..

So mase kt rumah kakak tgk la si Along ngan Angah (doter 1st and 2nd kakak) bergaduh. On mende kecik je pun. Tapi yg interesting nya adalah 'pembakar' kepada pergaduhan tu adalah stress! Yg si Angah tu tgh stress kate adik2 yg lain bile kte tanye mereka. Angah tu baru 12 tahun tapi dh pandai stress. Stress sbb nk UPSR. Tapi kalo difikir2 mmg stress kot. Kte tgk siang malam dia blaja. Siang ke sekolah malam ke tuisyen. (mengalahkan mase kte blaja kt U ni ha..). Skolah budak2 ni plak mmg men'stress'kan jgk kot..name pun skolah integrasi. Blaja berbelas2 matapelajaran. Bahasa perantara mereka ade 3 (BM, BI, BA). Nk masuk skolah ni derang kene amek exam dan interbiu seawal umo 6 tahun! Kebolehan basic yg mesti ade adalah menulis, membace, mengira, dan mengaji. Katenye daripada hampir seribu yg memohon, kurang dari seratus yg mereka amek..so mmg cream of the cream la kot. And this Angah adalah scorer in her batch..always No 1!..Agak2 kte paham la nape dia stress manjang.. Pencapaian si Angah ni sering men'shadow'kan si kakak (Along) dan adik2 lain sbb sume pon dapat skolah yg same. Walaopun sbnrnye mereka sume mmg boleh tahan (lagi2 kalo nk cmpare dgn Mak Andak - aku la tu - derang ni). Yela..if my eldest sis tu xpenah dapat No2 sekali pon dlm idup..nikan pula anak2 nye yg dh dapat cantuman gen kakak dan abang ipar.

Bile kte pk2..uii..advance tol budak2 ni. Kte mase skolah dulu haram nak peduli exam! UPSR, PMR, even SPM berlalu dgn kte sesuke-suki xtudy pon..asek main dn tgk tv + berexperiment dgn adik-bradik lain. Cume sepanjang kami membesar, parents sogok dgn memacam jenis ensiklopedia (children, medical, electrical, sains..u name it! -but a few years back mak dh bakar sume sbb jadik sarang anai2). Furthermore, abang dapat hadiah mikroskop mase salah satu birthday dia..menjadikan kami sume ske wat eksperimen sendiri di rumah - abes kaki semut, nyamuk segala barang jadik bahan awetan..huhuhu. Abg plak penah skali hampir membakar rumah bile dia beli (secara haram tanpa pengetahuan mak) dapo minyak pam dn pasang di bilik. Kat situ mcm2 mende dia bakar dan cube ekstrak. Antara yg dapat adalah hablur sulfur..dapat dari mane? dari AIR KENCING dia!!! yikes! eleh..ngata abang sendiri plaks..kte ngan adik pon ape kurang? Last time me and adik no 6 bace eksiklopedia on simple elektrical (that time I was 10 yrs and adik 9 yrs old). Then kami berangan2 nk contact makhluk asing di angkasa (ni hasil gabungan bacaan ensiklopedia dan buku sci-fic yer..). So, kte dua keliling kampung carik bahan2 erelektrik terpakai. Pastu sambung wayar sane..sambung wayar sini (seb baik xmeletup tiang letrik memane!)..pastu dapat la bunyi ktok..ktok..kuar kt speaker. uii..bukan main sronok lagi kami! pastu berangan2 la dah antar kod morse ke makhluk asing..mcm2! Cite tu disinambungkan pula dgn kegiatan another 2 elder sis yg menkaji keganjilan di bumi, konon2 makhluk asing nk datang dh! ntah pape ntah! dan mcm2 lg la kisah2 kami mase childhood.

So, kalo dicomparekan..mmg berbeza btol zaman childhood kami ngan generasi selepas kami ni (anak2). Kami enjoy byk mase kecik..tapi bebudak skrg ni asek kene blajo je..sian btol! Tapi of course la mereka lagi advande kan? Cam si Angah tu, umo 2 setengah tahun dah menggodak PC. Mase dia umo 4 tahun dh godak internet. Ade skali tu nk pengsan my eldest sis bile terima email dr si Angah ni. Dia antar kad Barbie yg ade ucapan pade ummi dia. Ble di tanye, dia kate sorang kawan tabika bwk Barbie ke sekolah. Org lain dok main Barbie, dia xmain..tapi dia kutip kotak Barbie dn salin URL nyer..pastu balik bukak internet, jumpe kt Barbie pnyer website tu blh create kad dn sbgainye..tu yg dia antar ke ummi dia..aii budak2 ni..

Kalo bab beli buku la yg my eldest sis paling pening. Skali pegi kedai bertimbun buku anak2 dia pilih. Beli je trus bukak dan bace sambil jalan dan dlm kete. Sampai je rumah ade buku dh abes dibace..mula la merengek masing2 nk buku baru! Kalo stakat novel2 penyiasatan (BM dn BI) yg tebal satu 1/2 inci tu, xsampai sehari derang hadap. Sampai my sis kene buat rule baru - buku BM yg habis dibace harus ditranslatekan ke BI dalam Word..and vice versa. Then baru blh dapat buku baru..pandai my sis!

Ni baru kisah anak kakak sulong. Yg anak2 Abg Ngah dan Kak Eli (sis #3) pon boleh tahan. But I've to bersiap now. Today ade keje on viral infection for 3,6,9, and 12 hours. Tgh mlm baru balik.

p/s merindui zaman childhoodku..

13 June 2010

Selamat Pengantin Baru Wanie and Muaz..

Last Friday adalah hari bersejarah buat 1 of my labmate, Nurhazwani Sukram. Dia secara sahnya telah menjadi isteri kepada Muhamad Muaz Mahmud. But kte xhadir ke majlis akad nikah tu. However, mejlis bersanding hari Sabtu tu kte pegi. Mmg same padan dua merpati sejoli ni. The beauty and prince..






Baru sampai trus mentekedarah! Mcm ade, nasik beriani, nasik putih, char kuew teau, cendol, kek dan mcm2 lagi..heaven giles..


Kek pengantin kaler biru.



Makan beradap.




Di pelamin nan indah.




For them from me (sebab Wani xdatang makan kek yg akak bwk ke lab, so ni bahagian Wani..hee..)

Us from Lab 143 and Lab 134..


Semoga Wani berbahagia ke akhir hayat..amin..

12 June 2010

Masalah internet dan masalah mase..masalah ke???

Lame x buat post. Bknnye ape, internet di Lab ade masalah. Kte cume time kat lab je la rajin nk bukak blog dn bace blog orang sementara menunggu mesin2 run reactions. So, lebih kurang seminggu ni la xbukak blog dn xbace blog2 kegemaran. Walopon kt rumah ade Streamix, tp ble dh balik rumah ni mcm2 menunggu...hubby, baby, dan mcm2 lagi.

Pon begitu..problem is opportunity. Ni yg kte slalu terapkan dalam minda. Ble dpt online slalu, mulalah asyik je dlm dunia maya. Ble xdpt online, tetibe byk pulak pages tesis dpt ditulis..ahahaha...kan problem is opportunity?

Tula, kte ni byk je keje kene buat sebenarnye..by Nov wajib submit tesis pade main supervisor. Tapi dlm mase yg same jgk kte tetap suke buat cuti sesuke hati walopon byk keje! Yela..walopon bekerja sbg tutor UPM, tapi dapat cuti 3 tahun setengah with full salary plus scholar..sape nak bagi cuti cmtu weh! Mmg enjoy sakan! Aiii..ape da kte ni..bangkrap malaysia kalo sume student cm kte..duit masuk, tapi grad nyer idak jugak lagi..!

Ade xsampai 5 bulan lagi for me to complete everything. Mmg patut kalo dihadkan aktiviti2 lain dn fokus pada penulisan tesis ni. Xcukup mase bukan alasan kukuh..kalo kte sempat ngedate blog, nape xsempat ngedate tesis? uhuhuhu...sendiri tanye sendiri jawab aaa...

Papepun, tahun depan wajib grad. 3 Jan 3011 dh kene lapor diri as lecturer and if I'm unlucky, bulan Julai depan ni kene lapor diri (hopefully tidak la...belum sedia lagi nk ngajar anak orang). So, konvo 2011...wait for me! I nak pakai topi bulat dan jubah maroon with 3 lines benang emas! InsyaAllah...amin..

08 June 2010

Hobi di tengah malam...

Malam kelmarin kte ajak my 4th sis tido kt rumah sbb hubby balik lambat sket. Mlm tu di tgh kebosanan dtg la idea kte utk buat mende ni dgn my sis...heee..




05 June 2010

Bile Balqies 'dapat kaki'..

My little Balqies dah makin laju berjalan sekarang..tok tek tok tek ke sane sini. So, inilah antara video my little angel berjalan dan panjat tangga..hee..

Si kecik 'dapat kaki'..

video

Panjat tangga dgn sepupu2..

video

Bile dh mengidam mengalahkan ibu pegnen..

Hmm..sejak bebrape minggu yg lepas..sejak kte tengok cuppies rich choc dlm blog the cake designer notti netti, my taste buds asek merengek2 minta disuap rase coklat yg kelihatannya super ultra enak itu! Agak ade tiap2 hari kte dok skodeng blog tu. Dan akhirnya malam khamis lepas kte pon antar la email mengorder cuppies tu kt tuan pnyer blog Si Pembuat Kek..hee..

However, hari Jumaat lepas memang asek terfikir2 je kek cup coklat yg rich tu. Aii..nk tunggu ke tarikh pengambilan agak la lambat nyer. In addition, hari ahad ni nk celebrate birthday 1 of my niece and i thought i want to give cuppies to her tapi xsempat plak nk order kat mane2. So, that evening kte terpk, why don i try buat sendiri? (lagi pula hari Jumaat balik awal sket sbb xsihat asalnye, but after a few hours of rest dah getting better). So I took 1 hour journey through Google (for recipe and decorations) dan You Tube (to learn making chocolate gadache). Lewat petang kte pon menggoogle2 kedai kek yg ade supply barang2 cuppies ni tapi xjumpe location yg diketahui. Kte tepon hubby tanye pasal 1 location kt Ampang Waterfront, then hubby said why dont i carik je kt deret kedai kt Bangi tu? Dia rase mcm penah nampak kt situ. Kte pegi sane dan mmg betul, ade 2 kedai supply barang2 kek. Muahahaha....! bahagianye hidupku memborong barang2 buat cuppies! (se'bahagia' dompetku yg makin kurus menyelim..("_)

So, balik rumah terfikir plak..kte mane ade oven untuk masak kek???? But penyelamat ade berdekatan. Rumah my eldest sis yg cume di belakang pintu dapor tu kan ade segala2nye..so kte hangkut plak sebakul barang2 tu ke rumah kakak dan buat kek kat sane dgn 5 orang nieces..seronok betul! Tapi bebrape kali dok adjust brape banyak kek kene letak dlm 1 cawan sebab kek yg masak naik tinggi sampai melimpah! huhuhu...1st time buat...

Dan hasilnye?? tada....




Barney..kartun feberet Alya Farhana..





Yang ini di bungkus khas untuk hadiah birthday Alya Farhana (anak sulung my bro-in-law).










02 June 2010

Tertekan..tertindih..tersepit lagi terjepit..

Pagi2 tadi datang lab terjumpe la my Mummy (supervisor). "Haa hidayah, mane tesis? sume lecturers dh tanye bile u nak abes ni? u kene ngajar dh patutnye ni"!

Aduii...terase heartbeat ku melonjak melebihi paras 200! Kalo boleh, insan ni la yg aku xsanggup nk jumpe tapi terpakse ngadap hari2. Bukan xsuke dia. Mummy mmg baik sgt..dia concern pasal study aku yg xabes2 lagi ni sedangkan patut dah abes tahu lepas lagi. Memang la sambung blaja ni xmudah. Spjg study aku ni, mcm2 hal jadik. 3 kali rombak supervisory committee, 4 kali tukar projek. Sebabnye? xde org tahu hinggalah Oktober last year bile Prof Eric Stanbridge dari UCI, California dapat identify bahawa ade masalah dalam barang2 mentah (sel kanser, antibodi dan sebagainye). Dan aku (serta hampir semua student lab kami) adelah mangse..wooo...patutla sume keje asek xjadi sedangkan aku sblm kawin mmg workoholic tahap gaban. Aku mmg giler research sampai sanggup berumahtangga dalam lab dan library. Stakat xbalik 2,3 hari tu mmg biase sgt la...jadi ble keje asek2 xjadik..Tuhan saje yg tahu betape frust nyer aku...





Tapi skrg ble dah kawin..rase xsanggup plak nk hidup mcm dulu. Xsampai ati nk tinggal anak berhari2 xjumpe muke. Xsanggup nk tido duduk atas kerusi dlm lab sedangkan tido kt lengan hubby paling selesa..tapi..tapi..aku dh xbyk mase. hanye ade 4 bulan setengah sblm aku WAJIB antar draf tesis. Dan Januari tahun depan WAJIB jadik cekgu pade budak2 UPM ni..ajar imunologi, virologi, dan pasal loji2 (oh..itu tidak same sekali!).





Make..mlm tadi diriku ini dh maklumkan pd hubby " Abang..syng mls betul nk jadik student yg dulu tu. Tapi mase dh xbyk. So, kalo2 pasni syng angin je x menentu, tensi membaling2 barang, ngamuk cm singa betina hilang anak..minta maaf la byk2 ye?". Dan suamiku yg sgt memahami itu pun tersenyum dan menjawab " abg phm je..abg dh rase. buat lab mase undergrad je dh tension abes. inikan pulak phd..tapi agak2 kalo slalu kene marah xtentu pasal, abg angin jgk kott..."





Aiii..itulah kisah sorang student yg diri tak brape pandai, tapi ade ati nk blaja tinggi. Lagi bercite2 melangit nk gengam title Dr semuda umo 25..now sendiri tanggung...idup pun dah huru-hara! Papepun tiap2 hari aku berdoa moga Allah permudahkan urusanku. Moga Allah berikan kesabaran dan ketabahan setinggi Gunung Everest dlm hatiku..dan moga2 aku sentiasa mampu menjalankan tanggungjawabku sebagai manusia dan bukan hanye seorang yg mengejar cita2..namun setiap kali mengingatkan tesis yg blm siap2 tu..amatlan TERTEKAN, TERTINDIH, TERSEPIT, TERJEPIT, LAGI TERSEMPIT JIWA RAGAKU INI..!


Al-Fatihah buat arwah Haji Ismail Ishak

Dah bebrape hari x update post. Hari Isnin lepas plan nk tulis pasal balik Kuantan last holidays. However..pagi Isnin lepas dapat berita yg tak diduga sangat. My hubby's grandfather kritikal di Hospital Sg. Buloh! Once dapat je that news from hubby kte trus cancel keje on that day dan rush to Shah Alam to see my hubby. From there we both gerak ke Hospital Sg. Buloh..

Sampai sane terus ke wad 4C..dan kami melihat datuk dah tak bermaya di atas katil. Katil datuk dipenuhi pelbagai mesin dan badan datuk penuh wayar. Bilik datuk betul2 di hadapan meja Doktor petugas..membuatkan kte rase harapan agak tipis. Walaupun kte tidak lah begitu rapat dgn datuk, tapi tetap tak dapat menahan rase sedih dan pilu melihat keadaannya. From my bro-in-law dan wife who are both medical doctors, me and hubby dapat infor bahawa keadaan datuk memang tenat..

About 2 pm, we both left untuk kembali ke tempat kerja. Kte berdoa je harap2 datuk akan survive his condition. But around 6.30 pm..datuk pergi buat selama2nya. Datuk pergi dgn aman dan tenang meninggalkan kami semua. Berita itu amat mengejutkan tapi kami harus redha..semoga roh datuk Haji Ismail dicucuri rahmatNya...Al-Fatihah..