20 February 2011

Budak2 dan ilmu sivik..opps! ade yg terase kerr??

Lunch time Jumaat lepas, me bwk my beloved mom to Econsave Jalan Reko, Kajang. Nak carik hanger katenye. Ok... Then maid my sis pesan beli kobis dan timun plaks. Fine..

Mase tu me bwk jugak my lovely daughter and niece, yela, sian nk tinggal derang bila dh masing2 wat muka cam muruku lemau sebab nak ikut.

Sampai sane, kami pon terus pegi carik kobis dan timun. After pilih2 sekian lame (my mom seorang yang par-ti-cu-lar giler dlm memilih brg2..so memilih 2 jenis sayur pon dh cukup lame). After that kene pergi timbang pulak. Tapi time tu boleh tahan ramai la org yg beratur nak timbang sayur. So i asked my mom utk proceed carik/pilih/analyze hanger yg nk dibeli, sementara me and kanak2 comel tu beratur utk timbang sayur. Sedang kami beratur, me agak terkial2 menjaga 2 org kanak2 tu (sorang umo setahun setengah dan sorg lagi 6 tahun) dlm troli. Bukan ape, derang 2 org ni asek nk panjat kuar, takut lak jatuh nanti. Melihat kan sorg lady terkial2 dgn 2 org budak, dtg la sorg mamat badan besar ni mengimpit dan menyelit di depan troli kami.

Amboi...amboi! dh le sayur2 dia penuh setengah troli! sedap2 je main lintas2 barisan plak! Orang lain elok je beratur, ni ape kes main potong2 barisan pulak ni?

Me diam je..sambil otak ligat berfikir utk 'memberi kesedaran sivik' pada org depan ni. Then..teng teng teng..i got an idea! A brilliant one!

I know my daughter mungkin xdpt membantu dlm plan ni, but my niece yg bernama Wardah dan berumo 6 tahun tu confirm akan menjayakan plan ni walopun dia xtau dia terlibat!. So..this was wat happened..

Me: Sayang, sekarang kte tgh wat ape? Kite tgh BERAAA..?
Wardah: TURRRR....
Me: Pandai..Bila kte beratur, kita tak boleh potong BARIIII...?
Wardah: SANNNN...
Me: Gudd..Kalo kite potong barisan, kite orang TAK BAAA..?
Wardah: IKKKK...

Then, there was a pause. Me rase org depan dah dgr dah tu, tapi suddenly my niece sambung plak..

Wardah: Mak Andak, kalo kte potong barisan maknenye kte orang JAHAT ye?
Me: (terkesima kejap + org depan tetibe berpusing belakang tgk my niece). Hmmm...haah. lebey kurang le tu.
Wardah: Maknenye kalo kte potong barisan, nanti org tu xnak timbang utk kte ye? (sambil merujuk staf timbang barang)
Me: xde la sampai cmtu..
Wardah..ooo
(Inner me): gud..org depan dh dpt 'pelajaran sivik' dia rini.

Then kami pon diam dan terus beratur sampaila tibe turn org dpn timbang barang. Dia pon mengeluarkan barang seguni plastik2 yg byk utk ditimbang. Tetibe my niece ni xde angin xde ape, angkat tangan tunjuk kt mamat tu seraya berkata:

Wardah: Mak Andak, org ni potong barisan kite yek?
(Inner me): aduh! pehal plak anak sedare aku ni? nk bg panas mamat depan ni plak.. -papepun, aku tau anak sedare aku ikhlas, yela budak kecik mane reti buat org sakit ati. dia xtau pon pasal plan aku at the first place-
Me: (dgn sepantas kilat menjawab). Eh, mane de. Kenape cakap camtu?

Dlm pale aku time tu pk, sah mamat depan ni pusing sat gi pastu marah2.

However...tanpa disangka2..

Pas dgr kate2 anak sedare aku tu, mamat tu dgn tergopoh gapah terus grab semua plastik dia dan bwk ke kaunter lain walopon waktu tu sebenarnye staf timbang dah amek brg dia nk timbang.

(Inner me): kuang..kuang..kuang.. Tula, dah tau salah, mestila gelabah kan? :)

Mase dlm kete, me cite to my mom sambil tergelak2 geli hati. My mom ckp " dia nk cepat kot. nk g smyg jumaat.."
Bgs jgk my mom ni, pk positip je. Tapi me tanak kalah jugak.

Me: yela, kot ye pon rushing nk smyg jumaat. bukannye xde mulut nk ckp. mintaklah baik2 nk potong barisan. ckp la rushing nk kejar jumaat. kte bukan nye xkan paham. kte blh bagi je. tapi kalo main redah selit2 pastu muka pandang depan je cm xbersalah, nampak sgt sombong!

(sambil tu aku kerling jam di kereta. dah melepasi 1.30 pm). chanteq..blh sambung ayat..

Me: dah tu pulak kalo dh tau nk g smyg jumaat, yg pegi beli barang lepas pukul1 tu watpe? sempat ke nk g smyg ni? jln kuar tu jem bukan semua org tatau..

My mom angguk2 cm setuju..yes!

Balik rumah me story plak to my eldest sister. nk tergolek terlentang dia gelak (cos me siap berlakon2 skali tiru gaya Wardah dan mamat tu sambil cite). My sister mintak ulang citer sampai 3 kali! penat me nk cite lg. pastu dia xpuas ati mintak Wardah citer lg plak. Terlopong budak tu xtaw pape. seb baik dia xsuruh Balqies yg umo setahu lebih tu citer, yg tu lagi haru!

Moral of the story: bermoral la korang sobolum korang 'dimoralkan' oleh budak2..kekeke..

2 comments:

Kulat said...

hehe..budak-budak memang tak pandai menipu..hati mereka suci... :)

Hidayah Shafiruz said...

betul..betul..betul..