25 July 2010

I need a very very good time management!

Fuh! Lama betul tak ngedate blog. Bukak pon cume untuk reply penyertaan contest. Alhamdulillah, bulan ni my biz and hubby biz menjadi. Boleh la dapat lebih sket for raya (and harap2 menjadi la plan kami nak 'rebut' satu tanah di Bangi tu)..ahaha.. Tapi memang tak mudah mengurus masa yg 24 jam ni. Rasa sgt sedikit je 24 jam tu. Kalo boleh nk 32 jam sehari! Sejak 2 minggu kebelakangan ni, mmg tak perasan pun brape jam dapat tido. Exhausted habis! Dan dlm masa yg sama tgh habiskan bahagian akhir labwork dan dh mula writing thesis. Siang2 otak ligat fikir thesis, malam2 semak memikirkan biz dan pelan2 pelaburan kami (ceh..mcm besa je bunyinyer. Tapi xpe, setiap mende memang bermula dari kecik dan dr bawah. Kalo berusaha betul2 insyaAllah berjaya). Like one of my fren tulis dlm blog dia 'I dont want just any job, I want a CAREER'.

Kenapa perlu usaha teruk sampai idup tunggang langgang kdg2? Entah la..tapi sebagai manusia, aku merasa bahawa keperluan hidup ini bukan terbatas hanya pada apa yg cukup di dapor rumah sendiri malah mencangkupi ruang yg lebih besar dari itu. Andai Tuhan mengizinkan, antara cita2 yg tersemat adalah pembinaan Rumah Perlindungan Kanak2. Aku benci amat melihat perangai manusia kejam bertopeng gelaran 'ibu' 'bapa' yg sesuka hati mengalirkan darah anak sendiri. Untuk 'ibu' 'bapa' gila ni, insyaAllah 15 tahun lagi korang tak payah susah payah nk baling2 pukul2 kanak2/bayi2 tak berdosa tu. Boleh antar je terus ke my rumah perlindungan kanak2 k?

p/s besar giler kot impian? tak apa, dulu2 Amstrong hanya memandang bulan bebrape tahun sebelum dia tahu dia akan berjaya ke bulan..kan?

2 comments:

firahadifa said...

wah.. hebat ayat hidayah! keke

Hidayah Shafiruz said...

uish..tu ayat sengal je kak (",).